Contactlensspecialist (post-mbo)

Kom scherp stellen

Opleiding

Heb je je diploma Opticien op zak en wil je nog doorleren voor contactlensspecialist? Dat kan bij Gilde Opleidingen. Deze post-mbo-opleiding duurt twee jaar. Je volgt één dag per week
onderwijs op maandag of woensdag.

Over deze opleiding

Voor deelname aan de opleiding Contactlensspecialist is het diploma Opticien vereist.

Het eerste jaar komt de basiskennis van contactlenzen, anatomie, fysiologie en pathologie van het oog, en de werking en gebruik van alle apparatuur aan bod. Ook leer je het eerste jaar het aanmeten van zachte sferische en torische lenzen.

In het tweede jaar staan vormstabiele (harde) lenzen op het programma. Net als speciale lenzen en hun toepassingen. Verder wordt er ingegaan op het heraanmeten van alle soorten lenzen.

Heb je alle onderdelen (modules), zowel theoretisch als praktisch, met een voldoende afgesloten, dan krijg je het diploma Contactlensspecialist.

De duur van de opleiding is per schooljaar 30 lesdagen, één lesdag per week. Bij de theorielessen van de opleiding zullen klassikale en digitale leervormen geïntegreerd worden ingezet.

 

Downloads

Over de opleiding

location_on
 • Roermond - Bredeweg 235
insert_chart Niveau 4
near_me Leerweg:
 • BBL
insert_invitation Duur: 2 jaar

Lesgeld

Ben je 16 of 17 jaar dan betaal je geen lesgeld.

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor het schooljaar 2018-2019:

cursusgeld bbl

 • €240,- per jaar voor niveau 1 en 2
 • €582,- per jaar voor niveau 3 en 4

Lesgeld bol

 • €1.155,- per jaar

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Afwijkende kosten voor deze opleiding

Voor het schooljaar 2018-2019 bedragen de opleidingskosten 2.895,-.

Onderwijsactiviteiten zijn vrijgesteld van BTW.

Het examengeld wordt apart in rekening gebracht.
Theorie:
175,- (exclusief BTW) per exameneenheid en praktijk: 265,- (exclusief BTW) per examen- eenheid (onder voorbehoud van prijswijzigingen).

Het is mogelijk om voor belastingteruggave in aanmerking te komen. Zie hiervoor www.belastingdienst.nl

Ook interessant

Als je klaar bent

account_balance_wallet
Startsalaris tussen de €2.300,- en €2.600,- bruto per maand

Veelgestelde vragen

 • Start de opleiding van jouw keuze direct na de zomervakantie? Meld je dan aan vóór 1 april. Hoe eerder je je aanmeldt, hoe groter de kans dat je de opleiding uiteindelijk kan gaan volgen. Natuurlijk kan het voorkomen dat je door wat voor reden dan ook die datum niet haalt. Ben gerust. Ook na 1 april ben je van harte welkom bij ons.

  Voldoe je aan de opleidingscriteria? Dan plaatsen we je meteen. Voldoe je niet aan de criteria? Dan kijken we samen met jou of je de opleiding misschien toch kunt volgen. Dit doen we in een oriëntatiegesprek. Dit oriëntatiegesprek vindt binnen 4 weken na aanmelding plaats.

  Wil je hier meer over weten? Dan staat het Bureau Aanmelden voor je klaar. Je kunt hen mailen via aanmelden@rocgilde.nl of bellen via +31 88 468 20 00. Stuur je een mailtje? Geef dan naast je vraag ook je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum door.

 • Als je nog niets gehoord hebt over je aanmelding dan kun je terecht bij Bureau Aanmelden. Stuur daarvoor een mailtje naar aanmelden@rocgilde.nl. Geef in de mail ook je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum door. Je kan natuurlijk ook bellen via +31 88 468 20 00.

 • Schooljaar 2019-2020 gaat de nieuwe regeling ‘schoolkosten’ in. Hieronder een opsomming van de belangrijkste punten van deze regeling:

  • Gereedschappen en verbruiksmaterialen worden betaald door de school. Voor de opleidingen Kok en Wellness en Beauty worden adviezen afgegeven.
  • Beroepskleding koop je zelf.
  • Voor opleidingen op niveau 3 en 4 en sommige technische niveau 2-opleidingen heb je een laptop nodig. Klik hier voor een overzicht van de eisen.
  • Vrijwillige vakschoolbijdragen zijn bedoeld voor excursies en andere extra activiteiten. Deze zijn vrijwillig. Als je niet wilt deelnemen aan de activiteiten krijg je een alternatief lesprogramma aangeboden. Je opleiding geeft je een overzicht van de activiteiten en de bijbehorende kosten.
  • Heb je onvoldoende financiële middelen, dan kan het Studentenfonds misschien helpen. Dit fonds bekijkt je persoonlijke situatie en helpt je met leenboeken, leenlaptop en andere zaken.
  • Extra: Gilde Opleidingen heeft bovenop de regeling ‘schoolkosten’ een boekengarantie. Boeken die je koopt voor je opleiding, maar waarvan achteraf aantoonbaar is dat deze niet gebruikt zijn in je opleiding (en dus onterecht in de boekenlijst zijn opgenomen), neemt Gilde Opleidingen tegen kostprijs terug. Melding van niet gebruikte boeken kun je doen bij het Meldpunt Leermiddelen.

  Klik hier voor een overzicht van alle vragen rondom de regeling 'Schoolkosten' en studiekosten in het algemeen.